Nove prilike za poljoprivrednike - povoljni investicijski krediti za ruralni razvoj

Nove prilike za poljoprivrednike - povoljni investicijski krediti za ruralni razvoj

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i poslovne banke (OTP banka Hrvatska d.d.; Privredna banka Zagreb d.d. i Zagrebačka banka d.d.) ovaj su mjesec potpisale sporazum o financiranju čime je započela provedba Investicijskih kredita za ruralni razvoj za koje je osigurano više od 500.000.000,00 kuna.

HBOR je u okviru provedbe financijskog instrumenta upravitelj fonda sredstava, dok su poslovne banke financijski posrednici koje zaprimaju, obrađuju i isplaćuju kredite krajnjim primateljima.

Investicijski krediti za ruralni razvoj mogu se koristiti za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima kao i modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme pri dobivanju drva i šumskouzgojnim radovima te u predindustrijskoj preradi drva.

 

Osnovne karakteristike Investicijskih kredita za ruralni razvoj:

Krajnji primatelji: poljoprivrednici i prerađivači poljoprivrednih proizvoda te subjekti koji djeluju u sektoru šumarstva
Namjena kredita: ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu, a sve u skladu s prihvatljivim namjenama po pojedinoj podmjeri Programa ruralnog razvoja. Financiranje obrtnih sredstava povezanih s ulaganjem (do 30% iznosa prihvatljivih troškova ulaganja)
Iznos kredita: od 50.001 EUR do 1.000.000 EUR (u kunskoj protuvrijednosti)
Rokovi otplate: do 15 godina (uključivši do 3 godine početka, odnosno do 5 godina početka za trajne nasade)
Rok korištenja: do 18 mjeseci
Valuta kredita: u kunama ili u kunama uz EUR valutnu klauzulu
Kamatna stopa: prosjek zbroja kamatne stope na dio Programskog doprinosa (0%) i kamatne stope na dio kredita iz sredstava poslovne banke
Vlastito učešće: u pravilu 10% ukupne vrijednosti investicije bez PDV-a, a moguće je financirati i do 100% ukupne vrijednosti investicije bez PDV-a
Naknada za odobrenje i korištenje kredita: nema

 

Za detaljne informacije o Programu kreditiranja poljoprivrednika te postupku prijave, kontaktirajte Fine'sa tim koji će Vam pomoći u ishođenju kredita.

tel: 042/492-950; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) da bi se osigurao pravilan rad web stranice, unapređenje iste, a sve u svrhu poboljšanja iskustva u pregledavanju web stranice. Ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića odaberite Prihvaćam kolačiće, a ukoliko niste suglasni odaberite Odbijam kolačiće.
Saznaj više Prihvaćam kolačiće Odbijam kolačiće