Potpore za inovativne MSP-ove

Potpore za inovativne MSP-ove

U sklopu Nacionalnog plana otpornosti i oporavka u najavi su reforme i investicije obuhvaćene komponentom poticanja inovacija i digitalizacije gospodarstva. U sklopu komponente poticanja inovacija u najavi su pozivi za inovativna mikro, mala i srednja poduzeća (MSP): „Komercijalizacija inovacija“ i „Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća.“

         1.  Komercijalizacija inovacija

Poziv namijenjen komercijalizaciji inovacijskih projekata razine – TRL 7 ili više s ciljem izlaska na tržište, povećanja izvoza te inovativnih kapaciteta.

Prihvatljivi troškovi uključuju prilagodbu razvijenog proizvoda, izgradnju kanala prodaje, ispitivanje tržišta, pripremu proizvodnje i ulaganje u nulte serije, marketinške aktivnosti, troškove zaposlenih na projektu i  dr.

Ukupna raspoloživa sredstva iznose 380.000.000 HRK, a iznos potpore se kreće od  760.000 HRK do 5.320.000 HRK

Očekivani intenzitet potpore iznosi do 50% prihvatljivih troškova.

 

2. Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća

Poziv namijenjen poticanju rasta novoosnovanih poduzeća kroz inovacijske projekte koji su izvan faze dokazivanja koncepta, ali nisu još spremna za tržište odnosno za projekte razine TRL 5 - 8.

Prihvatljivi troškovi uključuju troškove nadogradnje, osmišljavanja, provjere izvedbe, validacije tržišta, razvoj pilot-linija, zaštitu intelektualnog vlasništva, vanjske usluge usmjerene na razvoj inovativne ideje, marketinške aktivnosti i dr.

Ukupna raspoloživa sredstva iznose 141.700.000 HRK, a iznos potpore se kreće od 300.000 HRK do 1.000.000 HRK.

Očekivani intenzitet potpore iznosi do 75% prihvatljivih troškova.

 

Objava oba poziva očekuje se u I. kvartalu 2022. godine, stoga krenite u pripremu projekata na vrijeme. Za detaljnije informacije o korištenju bespovratnih sredstava kontaktirajte Fine'sa Consultings tim koji će Vas provesti kroz cjelokupni proces razrade ideje do uspješnog završetka projekta.

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) da bi se osigurao pravilan rad web stranice, unapređenje iste, a sve u svrhu poboljšanja iskustva u pregledavanju web stranice. Ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića odaberite Prihvaćam kolačiće, a ukoliko niste suglasni odaberite Odbijam kolačiće.
Saznaj više Prihvaćam kolačiće Odbijam kolačiće